top of page
Etsi
  • Writer's pictureAnne Juvani

Valokuvarentoutus -pikahoito stressin hallintaan.

Päivitetty: 6. heinäk. 2020


Stressi. Kunnioitusta herättävä sana. Ja kun stressin kouriin päätyy, tuntuu yleensä mahdottomalta päästä irti. Mutta stressiäkin voi hoitaa ja hallita. Kuten mikä tahansa elämäntapamuutos, stressin hallintakin vaatii tilanteen kartoittamista, tarkkaa suunnittelua, toimeen tarttumista, asteittaista etenemistä ja säännöllistä tilannearviota. Kun etenet askel kerrallaan, todennäköisyys onnistua (ja edes ryhtyä toimeen) paranee.


Sain kutsun kirjoittaa ystäväni Annikan blogiin itselleni tärkeästä aiheesta stressistä. Annika on positiivinen ja elämänmyönteinen seikkailija, personal trainer sekä ravitsemus- ja hyvinvointivalmentaja, joka tarjoaa ohjausta ja valmennusta niin liikuntaan kuin ravitsemukseenkin liittyvissä asioissa. Annika tarjoaa myös verkkovalmennusta ja treeni/vaellus ja hyvinvointileirejä. Annika on itse kokenut äärimmäistä stressiä elämässään. Ja selvinnyt. Ja niin kuin usein käy, kovassa paineessa meistä hioutuu timantteja ja tuhkasta nousee Feenix- lintuja. Sellainen Annikakin on: timanttinen, kukoistava nainen ja elävän elämän Feeniks- lintu, joka arvostaa vapautta ja hyvinvointia.


Vierailevan blogistin kirjoitukseni stressistä löydät Annikan blogista (tästä). Kannattaa käydä kurkkaamassa: jutussa on paljon käytännön esimerkkejä, harjoituksia, linkkejä ja ohjeita, joilla saat taklattua stressiä.Tässä postauksessa esittelen sinulle yhden suosikki harjoituksistani -valokuvarentoutuksen. Valokuvarentoutus on pikarentoutus, jonka voi toteuttaa missä vain. Ja mikä parasta, se ei vaadi juurikaan aikaa. Valokuvarentoutus on helppo, matalan kynnyksen keino ottaa ensiaskel elämäntapamuutokseen, jolla pyrit stressin hallintaan. Toinen erinomainen pikarentoutus on palleahengitys. Suosittelen, että opettelet käyttämään säännöllisesti näitä kahta pikarentoutusta jo tänään vaikket juuri nyt kokisikaan haittaavaa stressiä: Rentoutuminen on taito, joka muuttuu harjoituksen myötä helpommaksi ja automaattisemmaksi. Ja ennen kaikkea, kun säännöllisestä rentoutumisesta on tullut tapa, on sitä helpompi ylläpitää myös kuormittuneena. Kun pikarentoutumisesta on tullut arkirutiinia, on helpompaa ja luonnollisempaa siirtyä vaativampiin/ enemmän aikaa vaativiin rentoutusharjoituksiin.


Rentoutuminen on taito, joka muuttuu harjoituksen myötä helpommaksi ja automaattisemmaksi. Ja ennen kaikkea, kun säännöllisestä rentoutumisesta on tullut tapa, on sitä helpompi ylläpitää myös kuormittuneena. Kun pikarentoutumisesta on tullut arkirutiinia, on helpompaa ja luonnollisempaa siirtyä vaativampiin/ enemmän aikaa vaativiin rentoutusharjoituksiin.

Stressi saa meidät tuntemaan itsemme keinottomiksi, avuttomaksi. Ajatuskin stressin hallinnasta tai rentoutusharjoituksista stressaa. Ei minulla ole aikaa tähän! Olen niin stressaantunut etten pysty rentoutumaan! Tässä apuun tulevat tunteet. Onneksi tunteet ovat automaattisia, sillä sitä hyödynnetään tässä rentoutuksessa. Palleahengitys sen sijaan rauhoittaa suoraan (vagus-hermon kautta) autonomista, eli tahdosta riippumatonta, hermostoamme. Rentoutumiseen riittää siis, että järjestät (esim muistutus kännykkään!) itsellesi muutamia kertoja päivässä 10-60s hetken, jolloin annat kehollesi mahdollisuuden automaattiseen rentoutumiseen. Palleahengitysharjoitus kannattaa tehdä vähintään ennen nukkumaan menoa ja päivällä tarvittaessa kierroksia laskemaan. Valokubaharjoituksen voit tehdä vaikka joka tunti. Se vie vain muutaman sekunnin!


Valokuvarentoutus pikarentoutumisen keinona


Valitse (esimerkiksi alla olevista kuvista, omistasi tai esim Pinterestistä) vähintään yksi kuva, joka luo sinulle automaattisesti hyvän, levollisen ja turvallisen olon tai saa tahtomatta hymyn huulillesi ja olon rennoksi ja tyytyväiseksi/ iloiseksi. Talleta kuva puhelimeesi tai tulosta mukaan kannettavaksi ja laminoi. Pikarentoudu kuvan parissa ainakin silloin kun koet olevasi stressaantunut: uppoudu kuvan tunnelmaan muutamaksi hetkeksi, sulje kaikki muu mielestäsi ja aisti mielessäsi kuvan tunnelmaa kaikilla aisteilla ja antaudu positiivisten tunteiden vietäväksi. Parhaiten erilaiset rentoutuskeinot toimivat säännöllisesti annosteltuna =).


Lisää erilaisia rentoutusharjoituksia löydät esim. Oiva mieli- sivuilta.

152 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page